SEO Google – Μάθημα 1: Βελτιστοποίηση Εντός Της Σελίδας (On-Page Optimization)

  • Εκτιμώμενος Χρόνος: 1 έως 4 εβδομάδες
  • Αποτελέσματα: Διακριτές αλλαγές στη δομή, καθαρισμός κώδικα, ταχύτερη πρόσβαση και προσπέλαση από τις μηχανές
  • Επένδυση: Από 0€ έως 1000€, ανάλογα με το εάν επιλέξετε πληρωμένες ή δωρεάν υπηρεσίες.

Περίληψη:

Το πρώτο μάθημα είναι μια εισαγωγή στις μηχανές αναζήτησης και τις θεμελιώδεις στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) τεχνικές. Η εντός σελίδας βελτιστοποίηση καλύπτει όλα όσα πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξη της ιστοσελίδας. Μην ανησυχείτε, αν έχετε ήδη ξοδέψει χρήματα για το σχεδιασμό την ιστοσελίδα σας ή εάν έχετε περιορισμένες γνώσεις προγραμματισμού. Μόλις μάθετε αυτές τις τεχνικές και κατανοήσετε τον τρόπο χρήσης τους, μπορούν να εφαρμοστούν σε μόλις λίγα λεπτά σε κάθε νέα ή την υπάρχουσα ιστοσελίδα.
Παραδόξως, πολλές από αυτές τις τεχνικές αγνοούνται από το 98 τοις εκατό του συνόλου των επιχειρηματιών του ίντερνετ και από όλους εκείνους που προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs).

Τι Είναι Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας; (On-Page Optimization)

Εξ ορισμού, εντός σελίδας βελτιστοποίηση είναι αυτό που κάνετε στην ιστοσελίδα σας για να αυξήσετε ή να μειώσετε τις θέσεις σας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Εκτενέστερα, η εντός σελίδας βελτιστοποίηση έχει να κάνει με κρίσιμα βήματα για την επιτυχία, όπως η καλύτερη αντίληψη της αγοράς στόχου, αναζήτηση λέξεων κλειδιών, και στρατηγική περιεχομένου.

Το θετικότερο σημείο της  εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι ότι έχετε εσείς αποκλειστικά τον έλεγχο κατά 100%. Εάν λοιπόν το κάνετε σωστά, θα μπορέσετε να βελτιώσετε το πως οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν την σελίδα σας, ζυγίζουν τη σχετικότητα του περιεχομένου και των λέξεων κλειδιών και ταξινομούν την ιστοσελίδα σας μέσα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πηγές για την εντός σελίδας βελτιστοποίηση

Τα σημαντικότερα στοιχεία της εντός σελίδας βελτιστοποίησης είναι:

Η σωστή χρήση των meta tags (ετικέτες μετακειμένου), των ονομάτων των σελίδων σας, τη μορφοποίηση του περιεχομένου, την εσωτερική διασύνδεση, και την στρατηγική τοποθέτηση των λέξεων κλειδιών.

Θα ασχοληθούμε μόνο με τη Google κατά κύριο λόγω μια και οι άλλες μηχανές αναζήτησης έχουνε εξαλειφθεί σχεδόν από το χάρτη. Παρόλαυτα, οποιαδήποτε στρατηγική και να χρησιμοποιήσουμε για την Google, ισχύει η ίδια και για όλες τις άλλες μηχανές αναζήτησης.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι μόλις βελτιστοποιήσετε την ιστοσελίδα σας με τις σωστές στρατηγικές τότε θα δείτε άμεσα, και εννοώ εντός 24 ωρών άμεσα αποτελέσματα.

seo-coach-google-first-page

Έρευνα Λέξεων Κλειδιών

Βρίσκοντας τις λέξεις κλειδιά για τα οποία το blog σας θα έπρεπε να βελτιστοποιηθεί είναι η βασική αρχή για κάθε καμπάνια βελτιστοποίησης στις μηχανές αναζήτησης. Ο στόχος κάθε έρευνας για τις λέξεις κλειδιά είναι να βρείτε λέξεις ή φράσεις κλειδιά που έχουνε μεγάλη συχνότητα αναζήτησης , άρα είναι εν δυνάμει παράγοντες μεγάλης επισκεψιμότητας και έχουνε πολύ χαμηλό ανταγωνισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες να χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις κλειδιά συγκριτικά με την συχνότητα αναζήτησής τους.

Μικρότερος ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγείτε πρώτοι με τις επιλεγμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι σωστές και σχετικές λέξεις κλειδιά θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γρηγορότερα τις πρώτες θέσεις και να δημιουργήσετε την κίνηση που θέλετε για την σελίδα σας. Οι λάθος και άσχετες λέξεις κλειδιά, θα είναι απλώς καταστρεπτικές για την βιωσιμότητα της σελίδας σας μια και η κίνηση που θα λαμβάνεται δεν θα είναι στοχευμένη και δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα στα ζωτικά σημεία του μάρκετινγκ και των πωλήσεών σας.
Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο για να αναζητήσετε τις κατάλληλες λέξεις κλειδιά που παρέχεται δωρεάν από την Google είναι το Google Keyword Tool

Meta Tags (Ετικέτες μετακειμένου)

Τα meta tags είναι οι ετικέτες που δίνετε στις σελίδες σας. Αν και υπάρχει μεγάλη ποικιλία ετικετών, εμείς θα ασχοληθούμε με τις πιο σημαντικές. Τα meta tags βοηθάνε τις μηχανές αναζήτησης να καταλάβουν τα ονόματα των ιστοσελίδων σας, τις πληροφορίες που αυτές περιέχουν, να διαμορφώσουν τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης και πως θα πρέπει κάθε σελίδα να ευρετηριάζεται από αυτές.

Πιστεύεται ότι η Google αξιολογεί τις ετικέτες σε συνάρτηση με όλους τους άλλους SEO παράγοντες διασφαλίζοντας την σχετικότητα και την εγκυρότητα της σελίδας σας. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή και να είναι πλήρης, ενημερωμένες και ακριβής.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε σελίδα στο ιστολόγιό σας έχει το δικό τη μοναδικό σετ από ετικέτες. Η ύπαρξη ετεροθαλών ετικετών ή διπλών μπορεί πραγματικά να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξή σας.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα των meta tags που χρησιμοποιώ σε αυτό εδώ το ιστολόγιο ParaMarketing.gr:

<meta content=»width=device-width, initial-scale=1.0″ name=»viewport»>
<link href=»http://paramarketing.gr/xmlrpc.php» rel=»pingback»>
<link href=»/favicon.ico» type=»image/x-icon» rel=»shortcut icon»>
<meta content=»Είμαι ο Γιάννης Ο Διβράμης και διδάσκω στους ανθρώπους πως να βγάζουν χρήματα πό το ίντερνετ μέσα από το δικό τους blog.» name=»description»>
<meta content=»ΒΓΑΛΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, MAKE MONEY, SEO, SEO GOOGLE ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, GREEK INTERNET MARKETING, GOOGLE FIRST PAGE, SEO GUIDE, ΟΔΗΓΟΣ SEO, WORDPRESS GREEK» name=»keywords»>
<link href=»http://paramarketing.gr/» rel=»canonical»>
<meta content=»en_US» property=»og:locale»>
<meta content=»website» property=»og:type»>
<meta content=»Paramarketing Blog: Βγάλτε χρήματα από το ίντερνετ» property=»og:title»>
<meta content=»http://paramarketing.gr/» property=»og:url»>

Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο SEO για να αυτοματοποιήσετε αυτή την διαδικασία SEO γενικότερα με τα meta tags είναι το WordPress SEO από τον Joost. Μπορείτε να κατεβάσετε το WordPress SEO εδώ.

Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούμε εργαλεία ή πρόσθετα όπως το παραπάνω, γιατί κανένα πρόσθετο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο χέρι ή τον ανθρώπινο νου. Επίσης, κάθε πρόσθετο δεν είναι πανάκεια, μια και μπορεί να προσθέσει πολύ άχρηστο κώδικα στη σελίδα σας. Δεν υπάρχει άσχημο πρόσθετο, μόνο πρόσθετο ή εφαρμογή με κακογραμμένο κώδικα.

Τίτλοι Σελίδας

Αυτή η ετικέτα είναι ο τίτλος της σελίδας. Ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας, ενώ παράλληλα εμφανίζεται στα αποτελέσματα των σελίδων των μηχανών αναζήτησης.

Ο τίτλος θα πρέπει σε γενικές γραμμές να μην είναι πάνω από 7 λέξεις ή 65 χαρακτήρες συμπεριλαμβανομένου και τα κενά. Αυτός είναι και ο μέγιστος αριθμός λέξεων ή χαρακτήρων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της Google. Εάν είναι ο τίτλος σας παραπάνω από αυτό το μέγεθος, δεν θα εμφανιστεί και τη θέση του θα πάρουν τελίτσες αποσιωπητικών. Αυτό αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον, αλλά καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας.

Ο λόγος που θα πρέπει να έχετε μόνο επτά γραμμές κώδικα είναι ότι η Google ζυγίζει τη βαρύτητα της κάθε λέξης στην ετικέτα σας.  Όσο  περισσότερες οι λέξεις, η χαμηλότερη η βαρύτητα τους από την Google. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ετικέτες τίτλων να περιέχουν το κυρίως θέμα της σελίδας σας και να εστιάζονται στις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά που έχετε ορίσει.
Συμπεριλάβετε τις λέξεις κλειδιά σας στις ετικέτες τίτλων! Οι λέξεις κλειδιά είναι αυτές που αναζητάνε οι υποψήφιοι πελάτες σας όταν σας ψάχνουν στο ίντερνετ. Χρησιμοποιήστε το πλήκτρο post | για να διαχωρίσετε τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά όταν τοποθετείτε παραπάνω από μία λέξη κλειδί στις ετικέτες τίτλων.

Για παράδειγμα εάν έχετε ένα e-shop με ρούχα  και οι λέξεις κλειδιά είναι Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές και πράσινα μπικίνι, θα πρέπει να τις συμπεριλάβετε κάπως έτσι:

Γυναικείες καλοκαιρινές προσφορές | πράσινα μπικίνι

Περιγραφή

Αυτή η ετικέτα παρέχει μια περιγραφή της σελίδας σας ή του blog σας. Αυτό θα φαίνεται ακριβώς κάτω από τον τίτλο της ιστοσελίδας σας στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά τουλάχιστον δύο φορές στην περιγραφή της σελίδας σας. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια περιγραφή η οποία να μοιάζει φυσική και να συμπεριλάβετε τουλάχιστον δύο φορές τις λέξεις κλειδιά της σελίδας σας. Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι ελκυστική και θα πρέπει να αιχμαλωτίζει τους χρήστες να επισκεφτούν την σελίδα σας.
Για παράδειγμα:

«Πώς να βγάλετε χρήματα από το ίντερνετ. Δείτε μαρτυρίες χρηστών που έβγαλαν χρήματα από το ίντερνετ μέσα από το δικό τους blog!»

Παράδειγμα προς αποφυγείν:

«Βγάλτε χρήματα από το ίντερνετ, βγάλτε λεφτά, λεφτά από το internet, make money, φτιάξτε το blog σας»

Η υπέρμετρη βελτιστοποίηση και το παραγέμισμα της περιγραφής με λέξεις κλειδιά μπορεί και να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης. Δύο φορές η λέξη κλειδί αρκεί.

Λέξεις Κλειδιά

Οι ετικέτες με τις λέξεις κλειδιά είναι ένας άλλος τρόπος για να ενημερώσετε τις μηχανές αναζήτησης για το περιεχόμενο της σελίδας σας. Υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες σχετικά με τις ετικέτες των λέξεων κλειδιών και την βαρύτητά τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι λέξεις κλειδιά δεν έχουν καμία βαρύτητα από μόνες τους εάν δεν σχετίζονται γενικότερα με το θέμα της σελίδας σας και δεν είναι σε αρμονία με το περιεχόμενο σας.

Νια, θα πρέπει η ετικέτα με τις λέξεις κλειδιά να περιλαμβάνουν τις κύριες λέξεις κλειδιά της ιστοσελίδας σας, αλλά θα πρέπει να εμπεριέχονται και οι λέξεις κλειδιά σε όλη την σελίδα σας σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία.

Αποφύγετε το παραγέμισμα των λέξεων κλειδιών στο κείμενο. Μια πυκνότητα της λεξης κλειδί της τάξεως του 1% έως 4% είναι αποδεκτή ενώ παραπάνω θα έδινε αρνητικά σήματα στις μηχανές αναζήτησης.

Χωρίστε τις λέξεις κλειδιά με κόμμα στην ετικέτα λέξεων κλειδιών:

<meta name= “Keywords” content=“marketing, search engine optimization, SEO, marketing guide”>.

Ρομπότ

Η απλούστερη όλων των ετικετών είναι η ετικέτα των ρομπότ. Αυτή δίνει σήμα στο Googlebot, η αράχνη της μηχανής αναζήτησης Google να προσπελάσει τη σελίδα σας. Για να μπορέσει να ευρετηριαστεί η σελίδα σας ταχύτερα και σωστά, οι μηχανές αναζήτησης στέλνουν τις αράχνες τους να προσπελάσουν και να σκανάρουν την ιστοσελίδα σας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η Google το κάνει αυτό σε δύο με τρεις ημέρες ή και νωρίτερα. -Στην πραγματικότητα υπάρχουν και τρόποι για να γίνει αυτό σε λιγότερο από μια ώρα-.

Όταν οι αράχνες βλέπουν στην ετικέτα των ρομπότ την ένδειξη «all» απλώς συμπεριλαμβάνουν  τα πάντα στην ευρετηρίαση τους, ακόμα και σελίδες που δεν επιθυμείτε.
Παρόλο που οι πλειοψηφία των μηχανών αναζήτησης δεν θα κάνουν διακρίσεις στο εάν έχετε συμπεριλάβει την ετικέτα ρομπότ ή όχι και θα σκανάρουν ούτως ή άλλως τη σελίδα σας, καλό θα ήταν να την συμπεριλάβετε εξαρχής.

Ο καλύτερος τρόπος ευρετερίασης της σελίδας από τις μηχανές αναζήτησης είναι μέσω της υποβολής του χάρτη του ιστολογίου σας σε αυτές.

Για να υποβάλετε το sitemaps σας στη Google κάντε κλικ εδώ.

Για να υποβάλετε το sitemaps σας στη Bing κάντε κλικ εδώ.

Ονόματα Χώρου – URLs

Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι συμπεριλαμβάνοντας τη λέξη κλειδί σας στο όνομα χώρου σας, τότε θα εξασφαλίσετε αυτόματα τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης για την εν λόγω λέξη. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξαρτάται μόνο από αυτό. Βοηθάει πάρα πολύ εάν το κάνετε μα δεν είναι μόνο του αρκετό.

Στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά απολύτως αξία για τον τρόπο που δουλεύει ο αλγόριθμος της Google εάν αρκετά τρίτα ιστολόγια δεν συνδέονται με το δικό σας.

Παλαιότερα οι άλλες μηχανές αναζήτησης όπως η Bing, έδιναν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στα ονόματα χώρου σχετικά με τις λέξεις κλειδιά, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει.

Θετικό όμως είναι όταν ένα άλλο φίλιο ιστολόγιο συνδέεται με σύνδεσμο κειμένου με την λέξη κλειδί σας σε σας και η λέξη κλειδί περιέχεται στο όνομα χώρου σας. Τότε πολλαπλασιάζεται η βαρύτητα των αποτελεσμάτων της Google άμεσα.

Μία άλλη τεχνική για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα μας στις μηχανές αναζήτησης είναι να αγοράσουμε ηλικιωμένα ονόματα ή παλιά ονόματα χώρου. Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που ασχολούνται με δημοπρασίες ονομάτων, αλλά μπορείτε κι εσείς μόνοι σας να κάνετε το ίδιο.
Εταιρείες που πουλάνε παλιά ονόματα χώρου είναι η Godaddy.com

Εάν καταφέρετε να αγοράσετε ένα παλαιωμένο όνομα χώρου που να εμπεριέχει και τη λέξη κλειδί σας μέσα, σίγουρα θα σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Μορφοποίηση

Ο τρόπος που οργανώνετε το περιεχόμενο και τη μορφή της ιστοσελίδας σας έχει μεγάλο αντίκτυπο στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.

Μπορείτε να δείτε ποια στοιχεία θα εμφανιστούν από τη σελίδα σας στις μηχανές απλώς πατώντας τα πλήκτρα Ctrl-A στο πληκτρολόγιό σας. Σημαντικό είναι να μπορεί να φανεί η βασική πλοήγηση της σελίδας σας.

Τα βασικότερα στην μορφοποίηση είναι να έχετε ποιοτικό και καλό περιεχόμενο, καθαρό κώδικα (W3C, no Flash), ετικέτες τίτλων, εναλλακτικές ετικέτες, όχι Flash και εξωτερικό κώδικα JavaScript και τέλος sitemaps. Εάν τα κάνετε όλα αυτά σωστά, τότε μπορείτε να προχωρήσετε παρακάτω.

Το Περιεχόμενο Είναι Βασιλιάς

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε από άποψη αρχιτεκτονικής περιεχομένου είναι να εξαλείψετε τον άχρηστο κώδικα στην κορυφή της σελίδας και να τοποθετήσετε το σωστό περιεχόμενο πρώτο.
Οι μηχανές αναζήτησης διαβάζουν τις σελίδες από αριστερά προς τα δεξιά και από την πάνω προς τα κάτω. Πάρα πολλές σελίδες συνήθιζαν να είχαν αριστερές στήλες με συνδέσμους και εφαρμογές στην αριστερή πλευρά της σελίδας τους, πριν από το βασικό κείμενο του ιστολογίου. Οπότε η Google θα διαβάσει πρώτα εκείνη την περιοχή και μετά θα μπει στην κυρίως σελίδα.

Το βέλτιστο είναι να διαβάσει πρώτα το κυρίως περιεχόμενο και μετά τα υπόλοιπα. Έτσι οι λέξεις κλειδιά και οι παράγοντες βελτιστοποίησης να αναγνωριστούν πρώτα.

Θα πρέπει δηλαδή να τοποθετήσετε τους τίτλους της σελίδας σας <h1> τίτλοι μαζί με το κείμενο και μετά όλα τα υπόλοιπα. προτιμήστε τέτοιου είδους δομές ή θέματα στο WordPress.

Χρησιμοποιήστε Καθαρό Κώδικα  (W3C, όχι Flash)

Δεν είμαι ιδιαίτερα εξειδικευμένος προγραμματιστής, αλλά ούτε κι εσείς για να καταλάβετε ότι χρειάζεται η σελίδα σας να περιέχει καθαρό κώδικα. Χωρίς παραπανίσια πράγματα, χωρίς λάθη και παραλείψεις.

Μόλις θα κάνετε τις σωστές διορθώσεις στον κώδικα, τότε θα δείτε τις θέσεις στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για τη σελίδα σας να βελτιώνονται αυτόματα. Πέρασα πολύ καιρό στη σκιά, πέτρινα χρόνια προσπαθώντας να βρω λύση μέσα από χιλιάδες λάθη και αποσυντονισμό από τους λεγόμενους γκουρού.

Τα διεθνή σταθερά για τον σωστό κώδικα ιστοσελίδων μπορείτε να τα βρείτε στο World Wide Web Consortium ή W3C.

Για να υλοποιήσετε λοιπόν σωστές SEO καμπάνιες θα πρέπει η σελίδα σας να συμμορφώνεται με αυτά τα στάνταρ. Η διαδικασία πιστοποίησης του κώδικα της σελίδας σας είναι απλή, αρκεί να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο πιστοποίησης τoυ κώδικα.
Το εργαλείο σας τροφοδοτεί με τα πιθανά λάθη και μετά μπορείτε να τα διορθώσετε με τη βοήθεια ενός προγραμματιστή. Εάν σας φαίνεται δύσκολη αυτή η διαδικασία, μπορείτε να συμβουλευθείτε τους ειδικούς. Μην εφησυχάζετε και μην περιμένετε από την Google ή από κάποιον άλλο άσχετο με το θέμα μας να σας διορθώσει ή ακόμα και να εντοπίσει το πρόβλημα. Η Google δεν θα ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο, αυτό πρέπει να το κάνετε εσείς.

Σημαντικό είναι εάν δεν χρησιμοποιείτε WordPress ή κάποιο άλλο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου να χρησιμοποιείτε κώδικα CSS κατά τη διάρκεια κατασκευής της σελίδας σας. Έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε καθαρό τον κώδικα της σελίδας σας και ανέπαφο από εξωτερικές επεμβάσεις.

 Ετικέτες Επικεφαλίδων Heading Tags (<h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5>και <h6>)

Οι ετικέτες επικεφαλίδων ή επικεφαλίδες χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση στο κείμενο μιας ιστοσελίδας. Οι μηχανές αναζήτησης αναζητάνε και λατρεύουν τέτοιες επικεφαλίδες γιατί τις θεωρούν σημασιολογικά σήματα για τις λέξεις κλειδιά και το περιεχόμενο της σελίδας σας γενικότερα.

Θα πρέπει λοιπόν να έχετε μια σωστή ιεραρχία επικεφαλίδων και μια σωστή δομή σε όλο το περιεχόμενό σας και να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κλειδιά σε αυτές. Πάλι ισχύει ο κανένας του αντίθετου αποτελέσματος, κοιτάξτε να μην το παρακάνετε. Τεχνητές επικεφαλίδες και ανορθόδοξες δομές κειμένου, βλάπτουν παρά ωφελούν.

Εναλλακτικές Ετικέτες (Alt Tags)

Εάν χρησιμοποιείτε γραφικά στις ιστοσελίδες σας, τότε θα πρέπει όπως και δήποτε να ονοματίσετε και τις εναλλακτικές ετικέτες των γραφικών. Τα ονόματα των γραφικών, καθώς και τα εναλλακτικά ονόματα θα πρέπει να εμπεριέχουν τις λέξεις κλειδιά.

Οι λέξεις κλειδιά των εναλλακτικών ετικετών λαμβάνονται υπόψιν από την Google και αυτό μπορείτε να το δείτε εάν στα αποτελέσματα αναζήτησης επιλέξετε το μενού εικόνες.
Παράδειγμα βέλτιστης χρήσης εναλλακτικής ετικέτας σε εικόνα της σελίδας σας:

<img src=“seo-google1.jpg” width=“125” height=“60” border=“0” alt=“seo google top secrets”>

Πάλι ισχύει ο χρυσός κανόνας της λιτότητας. Μην παραφουσκώσετε την σελίδα σας με γραφικά. Θα καθυστερήσετε την φόρτωση και θα δημιουργήσετε παραφούσκωμα λέξεων κλειδιών.

Στρατηγική Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

Θα πρέπει να εστιαστείτε που και πώς θα τοποθετήσετε τις λέξεις κλειδιά σε όλες τις σελίδες σας ή τα τμήματα της σελίδας σας.

Πάρα πολλοί θεώρησαν στο παρελθόν ότι να τοποθετούν τις λέξεις κλειδιά στις σελίδες τους σε πυκκή συστοιχία χωρίς να έχουν ποιοτικό περιεχόμενο, θα καταφέρουν να κερδίσουν τον ανταγωνισμό και τις μηχανές αναζήτησης. Δυστυχώς η πυκνότητα των λέξεων κλειδιών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 4% του συνολικού κειμένου. Παραπάνω από το 4% περίπου θεωρείται spamming και υποβιβάζεται από τις μηχανές αναζήτησης. Σελίδες spamming μάλιστα τιμωρούνται πολλές φορές από τις μηχανές αναζήτησης.

Χρησιμοποίηστε τις παρακάτω οδηγίες για να βελτιστοποιήσετε τη σελίδα σας:

• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά  in the title tag, description tag, keyword tag, and alt tags.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις ετικέτες τίτλων <h1>, <h2>,  <h3>, <h4>, <h5>, <h6>
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις πρώτες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Τοποθετήστε τις λέξεις κλειδιά στις τελευταίες εικοσιπέντε λέξεις της σελίδας σας.
• Μορφοποιήστε τις λέξεις κλειδιά σας με bold, italics και underline.

Σημείωση: Ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε τις λέξεις κλειδιά στις τελευταίες εικοσιπέντε λέξεις των σελίδων σας είναι να τις συμπεριλάβετε στο page footer μετά το copyright.

Για παράδειγμα:

“© 2011 Η σελίδα σας. Οι λέξεις κλειδιά.”

Έτσι δείχνουν με αυτόν τον τρόπο φυσικά τοποθετημένες και κάνουνε τις μηχανές αναζήτησης να σας ευρετηριάσουν για τις συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά.

Όχι Flash Και Εξωτερική JavaScript

Επιπροσθέτως για να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας πληροί τα στάνταρ του W3C, αποφύγετε δια ροπάλου τα Flash Animation αρχεία και την JavaScript στις σελίδες σας.

Η φιλοσοφία είναι πολύ απλή, οι εφαρμογές java και flash ανήκουν κυρίως στην εταιρεία Adobe, μεγάλο ανταγωνιστή της Google. Ποτέ δεν θα δείτε σελίδες με τέτoια στοιχεία προγραμματισμού να βγάινουν πρώτες στις μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, αποφύγετε τις εισαγωγές με flash, ενώ προτιμήστε τα βίντεο από το προσωπικό σς κανάλι στο YouTube, εταιρεία θυγατρική της Google.

Τα αρχεία flash και java δεν είναι εύκολα προσπελάσιμα από τις μηχανές αναζήτησης και δεν θα γίνουν ακόμα. Τα ρομπότ της Google αναζητάνε πηγές ανοιχτού κώδικα και όχι κλειστού που περιέχουν τα flash και τα java.

Ειδικά τα μενού ή ολόκληρη ιστοσελίδα φτιαγμένη σε flash ή java είναι απλώς το φιλί του θανάτου σε έναν κόσμο μοναξιάς και λήθης για κάθε webmaster που έκανε το λάθος.

Εδώ θέλω να προσθέσω τη δική μου τραυματική εμπειρία. Μέχρι σήμερα έχω αναπτύξει πάνω από 400 ιστοσελίδες, μπορεί και παραπάνω. Έχω καταχωρήσει επίσης πάρα πολλά ονόματα χώρου κτλ. Στα πέτρινα χρόνια της προηγούμενης δεκαετίας είχε επικρατήσει η άποψη των trendy και ντιζαινάτων ιστοσελίδων με ελαφριά γραφικά flash και java για να τα κονομάνε οι γραφίστες. Έχω βαρεθεί να μορφώνω γραφίστες σχετικά με τις βασικές αρχές του μάρκετινγκ και τώρα του ίντερνετ μάρκετινγκ και του SEO.

Έτσι μετά από χιλιάδες μέρες προσπαθειών φτάσαμε στην εποχή του Άγιου WordPress και πρυτάνευσε επιτέλους η λογική. Καταρρίφθηκαν οι μύθοι των ντιζαινάτων σελίδων και πάρα πολύς κόσμος ηρέμησε και άφησε τον παπά από τα τα κουάλια που τον κρατούσε για πολλά χρόνια δέσμιο.

Χάρτες Ιστοσελίδας – Sitemaps

Ο χάρτης της ιστοσελίδας σας είναι μια σελίδα εντός του ιστολογίου σας που σας παρέχει πρόσβαση και διασυνδεσιμότητα με όλες τις άλλες σελίδες  εντός του ιστολογίου σας.

Οι χάρτες εξυπηρετούν δύο βασικούς σκοπούς:

1. Βοηθάνε τους επισκέπτες να πλοηγηθούν καλύτερα στην ιστοσελίδα σας και

2. Βοηθάνε τις αράχνες των μηχανών αναζήτησης να ανιχνεύσουν και να ευρετηριάσουν τη σελίδα σας ευκολότερα και καλύτερα.

Ένα απλό εργαλείο για να κατασκευάσετε τα δικά σας site map είναι το ιστολόγιο XML-Sitemaps.org . O μόνος περιορισμός είναι ότι πρέπει το ιστολόγιο σας να είναι λιγότερο από 500 σελίδες, ενώ δεν παρέχει δυναμική υποστήριξη, δηλαδή δεν ανανεώνεται αυτόματα με την προσθήκη νέων σελίδων και περιεχομένων στο ιστολόγιό σας.

Για αυτό σας προτείνω το WordPress πρόσθετο Google XML Sitemaps.

To  XML sitemap θα βοηθήσει τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το blog σας καλύτερα. Εφόσον εγκαταστήσετε αυτό το πρόσθετο (plugin) στο blog σας, τότε θα πρέπει να υποβάλετε το Sitemaps σας στις μηχανές αναζήτησης Google και Bing.

Αυτό είναι πάρα πολύ απλό μέσα από τα εργαλεία για Webmasters των μηχανών αναζήτησης.

Για να υποβάλετε το sitemaps σας στη Google κάντε κλικ εδώ.

Για να υποβάλετε το sitemaps σας στη Bing κάντε κλικ εδώ.

Εσωτερική Διασύνδεση (Interlinking)

Στην βελτιστοποίηση SEO δεν μετράνε μόνο οι εξωτερικού σύνδεσμοι στη σελίδα μας από τρίτους, τα λεγόμενα backlinks ή σύνδεσμοι, αλλά και η εσωτερική διασυνδεσιμότητα της σελίδα μας με τα επιμέρους περιεχόμενα, άρθρα, βίντεο και σελίδες.

Πώς διασυνδέεται η μία σελίδα με τις άλλες είναι υψίστης σημασίας.

Η εσωτερική διασύνδεση θα πρέπει να είναι απλή, λειτουργική και εύκολα προσπελάσιμη. Πάρα πολλές σελίδες έχουνε βελτιώσει δραματικά τις θέσεις τους στις μηχανές αναζήτησης όταν απλώς βελτίωσαν τη διασυνδεσιμότητά τους.

Ο πιο ορθός τρόπος διασύνδεσης είναι να συνδέσετε ιεραρχικά τις σελίδες των κατηγοριών και την αρχική σελίδα και μετά με τις δευτερεύουσες. Βέβαια, το θέμα της διασυνδεσιμότητας λύνεται αυτόματα εάν χρησιμοποιείτε το WordPress.
Η εσωτερική διασύνδεση θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι ή αλλιώς να έχει σχήμα πυραμίδας. Η επάλληλη ή παράλληλη διασύνδεση είναι πάντα ευκολότερη στην πλοήγηση και στην προσπέλαση από τις μηχανές αναζήτησης.

blog-internal-linking

Πλοήγηση Mε Ψίχουλα (Breadcrumb Navigation ή Breadcrumbs)

Τι είναι τα breadcrumbs;

Είναι μια οριζόντια πλοήγηση φιλική για τον χρήστη του τύπου:

Η οποία βγήκε από το παιδικό παραμύθι του Hansel and Gretel όπου άφηναν ψίχουλα για να βρούνε τον δρόμο πίσω στο δάσος.

Η επιλογή breadcrumbs εάν δεν την παρέχει δωρεάν το θέμα του wordpress που έχετε επιλέξει μπορείτε να την βρείτε ενσωματωμένη στο πρόσθετο WordPress SEO. Εάν έχετε επιλέξει κάποιο άλλο πρόσθετο ή εφαρμογή για να σας βοηθήσει στο SEO σας, τότε μπορείτε να μεταφορτώσετε το WordPress Breadcrumbs ως ανεξάρτητο πρόσθετο.

 Ανάπτυξη και Τοποθέτηση Των Λέξεων Κλειδιών

Η ανάπτυξη των λέξεων κλειδιών σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στην βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης και είναι καθοριστικό στο να βγείτε πρώτοι  ή να μείνετε τελευταίοι στην Google, αλλά και σε κάθε Google.

Αγχωθήκατε; Δεν υπάρχει λόγος!

Όταν αναφερόμαστε σε λέξεις κλειδιά ή φράσεις αναφερόμαστε στην αλγοριθμική αντιμετώπιση της σελίδας μας από την Google. Ο αλγόριθμος της Google βασίζεται αποκλειστικά σε λέξεις κλειδιά οι οποίες ανιχνεύονται όταν αυτές βρίσκονται διάσπαρτες μέσα στον κώδικα της σελίδας σας, στους εσωτερικούς συνδέσμους, καθώς και στους συνδέσμους της σελίδας σας.

Οι λέξεις κλειδιά ή λέξεις αναζήτησης αν και είναι πολύ σημαντικές, είναι πολύ δύσκολο σε τελική ανάλυση να αποτελέσουν βαρόμετρο για να σας κάνουν να διαλέξετε ένα θέμα.

Πρώτον, γιατί ακόμα και να αποφασίσετε ποιες λέξεις κλειδιά σας ενδιαφέρουν, είναι πολύ δύσκολο λόγω του διεθνή ανταγωνισμού να φιγουράρετε πρώτοι με αυτές τις λέξεις κλειδιά. Επίσης οι λέξεις κλειδιά δεν μπορούν να καθορίσουν όλη την σελίδα σας. Ιδίως εάν η σελίδα σας είναι τεράστια. Κατά λάθος πάλι, πολλές σελίδες ασχέτων δημιουργούν λέξεις κλειδιά χωρίς αυτοί που τις έφτιαξαν να το γνωρίζουν.

Δεν είναι λοιπόν τελείως αξιόπιστο το εργαλείο της Google για τις λέξεις κλειδιά, το Google Keyword Tool δηλαδή μια και ενδεχομένως να περιέχει και πολλά ίχνη θορύβου.

Όμως είναι αρκετά χρήσιμο όταν θέλουμε να διακρίνουμε το μέγεθος και συνάμα τη βιωσιμότητα της αγοράς στόχου μας.

Προσωπικά αν και είμαι άνθρωπος των αριθμών ποτέ δεν τα πήγα καλά με τέτοιου είδους εργαλεία μια και μου ήταν δύσκολο να δω την απτή χρησιμότητά τους. Παρόλαυτα κατάφερα να επιτύχω στο ηλεκτρονικό επιχειρείν. Άρα αν και εσείς έχετε παρόμοιο πρόβλημα, μην ανησυχείτε, δεν σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρετε!

Νικώντας Τον Ανταγωνισμό

Να ερευνήσετε τον ανταγωνισμό και ειδικά το τί κάνουν οι σελίδες που εμφανίζονται με τις δικές σας λέξεις κλειδιά και κατέχουν τις πρώτες θέσεις στις μηχανές αναζήτησης είναι άκρως σημαντικό.

Η ανάλυση ανταγωνισμού είναι ένα κλασικό εργαλείο μάρκετινγκ και στρατηγικού μάνατζμεντ. Γι αυτό τον σκοπό υπάρχουν πολλά εργαλεία έρευνας του ανταγωνισμού.

Ένα εργαλείο που χρησιμοποιώ συχνά είναι το πρόσθετο SEO Quake για τον φυλλομετρητή Firefox. Το εν λόγω εργαλείο προσφέρει πάρα πολλές πληροφορίες για εντός της σελίδας ανάλυση εσάς και των ανταγωνιστών σας.

Έτσι δεν χρειάζεται να κάνετε όλη την σκληρή δουλειά χειρωνακτικά, αλλά αυτοματοποιημένα.

Αφού λοιπόν έχετε αποσαφηνίσει και περιορίσει τις λέξεις σας κλειδιά σε μερικές όχι περισσότερες από εικοσιπέντε λέξεις, το επόμενο βήμα είναι η ανάλυση ανταγωνισμού.

Παρακάτω θα σας δείξω βήμα, βήμα τι θα πρέπει να προσέξετε όταν κάνετε ανάλυση ανταγωνισμού για κάθε λέξη κλειδί και για κάθε κύριο ανταγωνιστή σας. Κύριος ανταγωνιστής σας είναι αυτός που βρίσκετε στην πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης για κάθε λέξη κλειδί. Επομένως θα πρέπει να περιορίσετε την ανάλυσή σας για τους πρώτους 10 ανταγωνιστές για κάθε λέξη κλειδί ή και λιγότερο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στο άρθρο SEO Πρώτη Σελίδα: Νικώντας Τον Ανταγωνισμό

Προσθήκη Κουμπιών Κοινωνικών Δικτύων

Τέλος θα πρέπει να προσθέσετε σε περίοπτες θέσεις της σελίδας σας κουμπιά κοινωνικών δικτύων για να ενθαρρύνετε τον διαμοιρασμό του περιεχομένου σας στα κοινωνικά δίκτυα.

Μερικά τέτοια εργαλεία μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα όπως το Digg Digg floating buttons και το Simple Share Buttons Adder

Επιπλέον Πηγές:

Πηγές Μελέτης Μάθημα 1: Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας

Εργαλεία και Εφαρμογές

1. Google Keyword Tool

Το Google’s keyword tool είναι ένα δωρεάν εργαλείο και θα σας δώσει πλούσια δεδομένα από την εταιρεία Google. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν μηνιαίες αναζητήσεις σε λέξεις κλειδιά τοπικά και διεθνώς. Επίσης περιέχει πάρα πολλά δεδομένα για το τι αναζητιέται περισσότερο σήμερα στο ίντερνετ. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε το εργαλείο της Google. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε με αυτό το εργαλείο και μετά να κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Μάθημα 1: Εργασίες

  • Επιλέξτε μία ιστοσελίδα σε WordPress που ήδη ελέγχετε. Εάν δεν έχετε απλώς δημιουργήστε μια. Επωφεληθείτε της υπηρεσίας: Δωρεάν εγκατάσταση WordPress- Ξεκινήστε το Blog σας Σήμερα!
  • Εφαρμόστε βελτιστοποίηση εντός σελίδας για να επηρεάσετε τα αποτελέσματα της Google
  • Ξεκινήστε μια Καμπάνια SEO. Κάντε την ανάλογη έρευνα για τις λέξεις κλειδιά που επιθυμείτε
  • Επιλέξτε το κατάλληλο όνομα χώρου που να εμπεριέχει τις λέξεις κλειδιά μέσα
  • Δημιουργήστε τα κατάλληλα meta tags για την σελίδα σας,  title tag, description tag, keywords tag, και robots tag.
  • Ελέγξτε εάν ο κώδικας της σελίδας σας είναι έγκυρος
  • Χρησιμοποιήστε για κάθε γραφικό το alt tag
  • Μορφοποιήστε ανάλογα το περιεχόμενο σας και τις λέξεις κλειδιά χρησιμοποιώντας επικεφαλίδες, Βold, Italics και Underline
  • Τοποθετείστε τις λέξεις κλειδιά στις εικοσιπέντε πρώτες λέξεις της σελίδας σας, καθώς και στις εικοσιπέντε τελευταίες
  • Ελέγξτε την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σας με το εργαλείο tools.pingdom.com
  • Δημιουργήστε τον χάρτη της ιστοσελίδας σας και υποβάλετε τον στις μηχανές αναζήτησης
  • Δημιουργήστε την κατάλληλη εσωτερική διασύνδεση
  • Στρατηγικά τοποθετείστε τις λέξεις κλειδιά στο εσωτερικό της σελίδας σας
  • Κάντε ανάλυση ανταγωνισμού

Εάν έχετε ήδη μια ιστοσελίδα και θέλετε να αναθέσετε στους ειδικούς να την βγάλουν στην πρώτη σελίδα της Google αλλά και των βασικών μηχανών αναζήτησης δείτε τις παρεχόμενες Υπηρεσίες SEO Πρώτη Σελίδα.

Κατεβάστε τον Οδηγό SEO Google Πρώτη Σελίδα

Δείτε το επόμενο μάθημα SEO Google: Μάθημα 2 – Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας

Περιεχόμενα των βίντεο μαθημάτων SEO Google Πρώτη Σελίδα

  1.  SEO Google Πρώτη Σελίδα- Εισαγωγή
  2. SEO Google Μάθημα 1– Βελτιστοποίηση Εντός Σελίδας
  3. SEO Google: Μάθημα 2 – Βελτιστοποίηση Εκτός Σελίδας
  4. SEO Google: Μάθημα 2Β – Τεχνικές Εκτός Σελίδας Βελτιστοποίησης
  5. SEO Google: Μάθημα 3 – Εργαλεία SEO
  6. SEO Google: Μάθημα 4 – Βασικό λεξιλόγιο SEO

Σχολιάστε